Περιποίηση Μαλλιών και Βιταμίνες και για την Εμμηνόπαυση

Περιποίηση Μαλλιών και Βιταμίνες και για την Εμμηνόπαυση

Περιποίηση μαλλιών και εμμηνόπαυση είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Πέρα από ορμονικές διακυμάνσεις και μεταβολές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο, η εμμηνόπαυση προκαλεί μια σειρά αλλαγών και στα μαλλιά! Τι να περιμένω? Τι να προσέχω? Πως να το αντιμετωπίσω?... Ας τα δούμε αναλυτικά! 

 

 

Βασικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να περιέχονται στα μαλλιά σας

περιποίηση μαλλιών και εμμηνόπαυση

Από μια γενικότερη προσέγγιση, τα μαλλιά σας απαιτούν διάφορες θρεπτικές ουσίες για να παραμένουν υγιή και να αναπτύσσονται σωστά. Ορισμένες από τις βασικές θρεπτικές ουσίες που πρέπει να περιέχονται στα μαλλιά περιλαμβάνουν:

Πρωτεΐνες, κερατίνη, βιταμίνες όπως Α, C, D, E που βοηθούν στην ενυδάτωση και στην λάμψη της τρίχας, Βιοτίνη, Σίδηρο και διάφορα αντιοξειδωτικά.

Μια ισορροπημένη διατροφή και μια πλήρης ρουτίνα περιποίησης μαλλιών, με προϊόντα στοχευμένα στην πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, είναι επαρκής για να προσδώσει στην τρίχα όλα τα στοιχεία που της είναι απαραίτητα. 

 

 

 

Επιρροή εμμηνόπαυσης στα Μαλλιά

Ναι, η εμμηνόπαυση μπορεί να επιδράσει στα μαλλιά, και αυτή η επίδραση συνήθως οφείλεται στις αλλαγές στα επίπεδα ορμονών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της φυσιολογικής μεταβατικής περιόδου στη ζωή μιας γυναίκας. Κάποιες από τις κύριες αλλαγές που μπορεί να παρατηρηθούν στα μαλλιά και να κάνουν την περιποίηση των μαλλιών επιτακτικότερη ανάγκη, περιλαμβάνουν:

  • Αραίωση: Τα μειωμένα επίπεδα ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, μπορούν να οδηγήσουν σε αραίωση των μαλλιών. Αυτό μπορεί να καταστήσει τα μαλλιά λεπτότερα και λιγότερο πυκνά.
  • Τριχόπτωση: Η τριχόπτωση μπορεί να επιδεινώνεται κατά την εμμηνόπαυση. Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια του κύκλου ζωής της τρίχας και να οδηγήσουν σε αυξημένη τριχόπτωση.
  • Ξηρότητα και αφυδάτωση: Τα λιπίδια που παράγονται από τα σμηγματοκύτταρα στο τριχωτό της κεφαλής βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας των μαλλιών. Κατά την εμμηνόπαυση, η παραγωγή αυτών των λιπιδίων μπορεί να μειωθεί, οδηγώντας σε ξηρότητα.

Για τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων με τα μαλλιά κατά την εμμηνόπαυση, μπορείτε να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα:

  • Συζητήστε με τον γιατρό σας: Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα μαλλιά σας κατά την εμμηνόπαυση, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας προτείνει τη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων περιποίησης ή ακόμη και θεραπείες.
  • Διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών. Συμπεριλάβετε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή σας.
  • Φροντίδα μαλλιών: Χρησιμοποιήστε προϊόντα φροντίδας μαλλιών που είναι σχεδιασμένα για να ενυδατώνουν και να ενισχύουν τα μαλλιά. Οι ενυδατικές μάσκες και τα επανορθωτικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν.
  • Αποφύγετε τη θερμότητα: Αποφύγετε την υπερβολική χρήση θερμών εργαλείων για τα μαλλιά, όπως πιστολάκια, ψαλίδια θερμότητας και πρέσες. Η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μαλλιά.
  • Αν είναι απαραίτητο, σκεφτείτε κάποια θεραπεία όπως οι θεραπείες ενδυνάμωσης των μαλλιών ή η χρήση φαρμάκων για τη διαχείριση των προβλημάτων τριχόπτωσης.



 

 

Τι ρόλο παίζει το Κολλαγόνο

Περιποίηση Μαλλιών

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και άλλους συνδετικούς ιστούς του σώματος. Στα μαλλιά, το κολλαγόνο παίζει σημαντικό ρόλο, στη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας και της ελαστικότητάς τους. Ενδυναμώνει τη ρίζα του τριχώματος και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τριχόπτωσης.

Δεν επηρεάζει απευθείας τη δομή ή την υγεία των μαλλιών, αλλά μπορεί να έχει έναν έμμεσο ρόλο στην υγεία των μαλλιών μέσω της επίδρασής του στο δέρμα, το οποίο είναι η ρίζα των μαλλιών.

Κατά την εμμηνόπαυση, η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο αδύναμα μαλλιά, που χάνουν τη φυσική τους λάμψη και ελαστικότητα. Το κολλαγόνο βοηθά στη σύνδεση των ινών του μαλλιού και βελτιώνει την υγρασία της περιοχής. Μείωση στην παραγωγή του μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, ταλαιπωρία και αδυναμία των μαλλιών.

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια υγιή διατροφή, να είστε ενυδατωμένες, να προσέχετε το δέρμα και να χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης μαλλιών που ενδείκνυνται για τον κάθε τύπο τρίχας και επιδερμίδας. Επίσης, συζητήστε τις ανησυχίες σας με έναν γιατρό ή δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να προτείνει κατάλληλες θεραπείες και προϊόντα.

 

 

Απαραίτητες Βιταμίνες για μαλλιά κατά την εμμηνόπαυση

Κατά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται πρόσθετη προσοχή όσον αφορά την υγεία των μαλλιών τους. Αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη βιταμίνη που είναι αποκλειστικά απαραίτητη κατά την εμμηνόπαυση, υπάρχουν ορισμένες βιταμίνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εμμηνόπαυση. Αυτές οι βιταμίνες περιλαμβάνουν:

  • Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της δομής των μαλλιών από την οξείδωση.

Lamberts Natural Form Vitamin E 400iu - Συμπλήρωμα Διατροφής Βιταμίνης Ε, 60 κάψουλες

  • Βιταμίνη Β7 (Βιοτίνη): Η βιοτίνη είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος κοντά και μη στην περιοχή της κεφαλής.

Solgar Biotin 1000mcg - Συμπλήρωμα Διατροφής Βιοτίνης, 50 φυτικές κάψουλες

  • Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι σημαντικός για την γενική υγεία των μαλλιών, αλλά και για την παραγωγή της μελανίνης, η οποία δίνει στα μαλλιά την απόχρωσή τους.

WinMedica Sideral Forte - Συμπλήρωμα Διατροφής Σιδήρου, 30 κάψουλες

  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να βελτιώσουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Moller's Forte Omega-3 - Συμπλήρωμα Διατροφής Με Ωμέγα-3, 60 κάψουλες

  • Βιταμίνη D: Απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και μια συνήθης ουσία για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. 

Uni-Pharma D3 Fix Extra 2000iu - Συμπλήρωμα Διατροφής Βιταμίνης D 60 ταμπλέτες

  • Βιταμίνη C: Απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και γενικότερα συμβάλει σε ένα καλύτερο χρώμα για την τρίχα. 

Solgar Ester C Plus Vitamin C 1000mg - Συμπλήρωμα Διατροφής Βιταμίνης C, 30 ταμπλέτες

  • Βιταμίνη Α: Γνωστή και ως ρετινόλη, ενισχύει την παραγωγή σμήγματος, ωστόσο, με τη συγκεκριμένη, είναι εύκολο να προκληθεί υπερβιταμίνωση. 

Lambert's Vitamin A 5000iu - Συμπλήρωμα Διατροφής Βιταμίνης Α, 120 κάψουλες

  • Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι η γενική υγεία του σώματος σας επηρεάζει επίσης την υγεία των μαλλιών.

Βασικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών για μετά τα 50 

βιταμίνες για την εμμηνόπαυση

Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας, μια σωστή περιποίηση μαλλιών μπορεί να είναι ίσως πιο σημαντική από ποτέ. Καλά φροντισμένα μαλλιά αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, την όψη και την οσμή. Μας βοηθούν στο να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις αγαπημένες μας βαφές χωρίς προβλήματα και να δοκιμάζουμε συνεχώς διαφορετικά και ανανεωμένα στυλ. 


Καθαρισμός:

  • Απαλό σαμπουάν για υγιή μαλλιά. Χρησιμοποιήστε και αφήστε να δράσει για λίγα λεπτά πριν ξεβγάλετε.

Apivita Frequent Use Shampoo - Σαμπουάν Συχνής Χρήσης Με Χαμομήλι & Μέλι 250ml

  • Ενδεχομένως, σαμπουάν που προσφέρει ενυδάτωση ή αναδόμηση αν τα μαλλιά είναι ξηρά ή ταλαιπωρημένα.

Klorane Mango Βutter Nourishing Treatment Shampoo Σαμπουάν Με Βούτυρο Μάνγκο Για Ξηρά Μαλλιά 400ml


Conditioning:

  • Εφαρμόστε τη μαλακτική κρέμα στις άκρες των μαλλιών και αφήστε τη να δράσει για μερικά λεπτά.

Phyto Douceur Softness Conditioner - Μαλακτική Κρέμα Μαλλιών, 175ml

  • Χρησιμοποιήστε χτένα με λάστιχα για να αποφύγετε τον σπάσιμο των μαλλιών.

Dessata Επαναστατική Βούρτσα Μαλλιών Διάφορα Χρώματα , 1 τεμάχιο

Θεραπεία (Treatment):

  • Τα φυτικά λάδια, όπως το αργκάν ή το ελαιόλαδο, μπορούν να προσφέρουν θεραπεία και λάμψη στα μαλλιά. Μπορείτε να εφαρμόζετε λίγο λάδι στις άκρες των μαλλιών σας.

Apivita Nature’s Hair Miracle Oil - Θρεπτικό Έλαιο Μαλλιών Με Πρόπολη & 5 Αιθέρια Έλαια 50ml

Προστασία από θερμότητα:

  • Σπρέι θερμοπροστασίας ή λάδι για τα μαλλιά. Χρησιμοποιήστε το πριν το πιστολάκι ή την ισιωτική.

Phyto Phytokeratine Spray - Προστατευτικό Σπρέι,150ml

Ενυδάτωση:

  • Ενυδατικό Σαμπουάν και Μαλακτικό: Τα μαλλιά μπορεί να γίνουν πιο ξηρά και αδύναμα με την πάροδο του χρόνου, οπότε είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ενυδατικά προϊόντα περιποίησης που θα βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγρασία στα μαλλιά.

Klorane Shampoo Lait Amande Σαμπουάν Με Γαλάκτωμα Αμυγδάλου Για Όγκο, Απαλότητα & Λάμψη 400ml

  • Ενυδατικό σπρέι για μαλλιά για να διατηρείτε τα μαλλιά ενυδατωμένα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Phyto Phytojoba Moisturizing Care Gel - Ενυδατικό Τζελ Για Ξηρά Μαλλιά, 150ml

Μάσκες: 

  • Οι θρεπτικές μάσκες μπορούν να ενισχύσουν την υγεία των μαλλιών και να τα αναζωογονήσουν. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μάσκες μια ή δύο φορές το μήνα.

Korres Μάσκα Θρέψης Αμύγδαλο & Λινάρι 125ml

 

Disclaimer :)

Οι πληροφορίες του άρθρου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση ή την θεραπεία προβλημάτων υγείας και όσοι αναζητούν ιατρικές συμβουλές θα πρέπει πάντα να απευθύνονται σε έναν εξουσιοδοτημένο γιατρό ή φαρμακοποιό.