Απευθείας μετάβαση στο περιεχόμενο

Περισσότερα από 22000 άμεσα διαθέσιμα προϊόντα // ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των €49 (3kg)

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ψωρίαση: Από τι προκαλείται, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια η οποία κατά μέσο όρο προσβάλει περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και αυτό το οποίο προκαλεί είναι έναν υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των δερματικών μας κυττάρων στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας μας. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Τα κύτταρα του δέρματός μας σε φυσιολογικές συνθήκες ανανεώνονται κάθε 30 περίπου μέρες, ενώ στα άτομα που έχουν προσβληθεί με ψωρίαση η ανανέωση γίνεται μέσα σε 4-6 μέρες. Αυτός απότομος και ραγδαίος πολλαπλασιασμός των δερματικών κυττάρων έχει ως αποτέλεσμα την συσσώρευσή κυττάρων στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, δημιουργώντας τις λεγόμενες ψωριασικές «πλάκες».

Η φλεγμονή προκαλείται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία συγκεντρώνονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε ορισμένα σημεία του δέρματος. Ο κύριος λόγος της εμφάνισής της είναι η υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία οφείλεται σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η ψωρίαση με λίγα λόγια είναι κατά κύριο λόγο ένα ανοσολογικό νόσημα και δεν οφείλεται σε μόλυνση από κάποιο βακτήριο, ιό, μύκητα ή παράσιτο.

Σε γενικές γραμμές έχει παρατηρηθεί ότι προσβάλει με μεγαλύτερη συχνότητα τους Καυκάσιους σε σύγκριση με τους Αφρικανούς και τους Ασιάτες ενώ δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα 2 φύλλα και άντρες και γυναίκες προσβάλλονται εξίσου. Όσο αφορά την ηλικία, η ψωρίαση εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα κατά τη διάρκεια της 3ης και 4ης δεκαετίας της ζωής του ανθρώπου όμως παρατηρείται και σε μεγαλύτερες ηλικίες όπως και σε μικρότερες όπως των 10 ετών η και λιγότερο.

Συμπτώματα

Αν και σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν μεταξύ ασθενών, τα κυριότερα συμπτώματα της ψωρίασης κατά πλάκας είναι τα εξής:

  1. Κνησμός, ευαισθησία ή αίσθημα καύσου

  2. Ερυθρές κηλίδες δέρματος που καλύπτονται από αργυρόχροες φολίδες

  3. Ξηρό, σκασμένο δέρμα που μπορεί να αιμορραγεί

Παρόλα αυτά, στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι οι επιπτώσεις της ψωρίασης μπορεί να είναι πολύ πιο γενικευμένες και να ξεφεύγουν από τα πλαίσια μιας δερματικής πάθησης. Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ψυχολογία του ατόμου. Για παράδειγμα, ο τρόπος ζωής του ατόμου και η ποιότητα της ζωής του μπορούν να επηρεαστούν αρκετά λόγο του έντονου κνησμού και του πόνου που προκαλείται από τις πλάκες, Επίσης, η συναισθηματική διαχείριση της ψωρίασης από τον ασθενή είναι δύσκολη υπόθεση καθώς συχνά έρχονται αντιμέτωποι με μύθους που κυκλοφορούν και υιοθετούνται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ συχνά πρέπει να δίνουν και εξηγήσεις για την πάθησή τους.

Αντιμετώπιση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση που απαιτεί εξατομικευμένη, μακροχρόνια παρακολούθηση και συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, αλλά και μακροχρόνια θεραπευτική αντιμετώπιση. Η θεραπεία της ψωρίασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα την έκταση της, την βαρύτητα της, αν ο ασθενής έχει κάποια άλλα προβλήματα υγείας κλπ. Σχετικά με τα φάρμακα, υπάρχουν 3 γενικές κατηγορίες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ψωρίασης οι οποίες είναι:
 

  • Συστηματική θεραπεία (χορήγηση φαρμάκων είτε σε ενέσιμη μορφή είτε από το στόμα)

  • Τοπική θεραπεία (τοπική εφαρμογή φαρμάκων στο δέρμα)

  • Φωτοθεραπεία (θεραπεία με τη χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας)

Πως μπορεί το ThinkPharmacy να σας βοηθήσει για την ψωρίαση

Σε πρώτη φάση να αναφέρουμε ότι συνίσταται να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας οποίος αντίστοιχα θα προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Ο φαρμακοποιός σας από την άλλη μεριά μπορεί να σας παρέχει μια μεγάλη ποικίλα κρεμών, σαμπουάν, τζελ και ειδικών σαπουνιών τα οποία μπορούνε να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της ψωρίασης. Για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον φαρμακοποιό σας!