Τι κάνουν τα Συμπληρώματα Διατροφής στο Σώμα

Τι κάνουν τα Συμπληρώματα Διατροφής στο Σώμα

Τα συμπληρώματα διατροφής φαίνεται πως σιγά - σιγά γίνονται όλο και περισσότερο απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Ειδικά σε άτομα που αθλούνται έντονα σε καθημερινή βάση ή έχουν απαιτητική καθημερινότητα. Τα συμπληρώματα έρχονται συχνά να υποβοηθήσουν την έλλειψη που υπάρχει σε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας που να είναι πλούσια σε βιταμίνες και άλλοτε δρουν συμπληρωματικά σε άτομα που έχουν έλλειψη σε ορισμένα στοιχεία και βιταμίνες. 

 

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής; 

 

συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα που σχεδιάζονται για να παρέχουν θρεπτικά συστατικά που ενδέχεται να λείπουν από την διατροφή του ατόμου. Συνήθως περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, λιπαρά οξέα ή άλλες ουσίες που έχουν ωφέλιμη επίδραση στην υγεία. Σκοπός των συμπληρωμάτων διατροφής είναι να συμβάλλουν στη συμπλήρωση των θρεπτικών αναγκών ενός ατόμου, ειδικά όταν δεν είναι δυνατή η επάρκεια αυτών μέσω της καθημερινής διατροφής.

Ορισμένα παραδείγματα συμπληρωμάτων διατροφής περιλαμβάνουν πολυβιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, και προβιοτικά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως αντικατάσταση της ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής, αλλά ως συμπλήρωμα όταν υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών.

Πάντως, πριν αποφασίσει κάποιος να λάβει οποιοδήποτε συμπλήρωμα, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του ή έναν ειδικό διατροφολόγο, καθώς η ατομική ανάγκη για συμπληρώματα διατροφής διαφέρει ανάλογα με πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία, και ο τρόπος ζωής.

 

 

Τι συμπληρώματα διατροφής να πάρω; 

συμπληρώματα διατροφής

Η επιλογή σωστών και ωφέλιμων συμπληρωμάτων διατροφής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και με τη συμβουλή ενός ειδικού όπως έναν γιατρό ή διατροφολόγο. Ορισμένα κριτήρια που μπορούν να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν:

Διατροφικές Ανάγκες:

    • Αναλύστε τη διατροφή σας για να εντοπίσετε πιθανές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Η έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών μπορεί να υποδηλώνει την ανάγκη για συμπληρώματα διατροφής.

Κατάσταση υγείας:

    • Ορισμένες χρόνιες παθήσεις ή κληρονομικά νοσήματα μπορεί να επιβάλλουν την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.

Ηλικία και Φύλο:

    • Οι ηλικία και το φύλο μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές ανάγκες. Για παράδειγμα, οι έγκυες, τα παιδιά ή οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερη πρόσληψη από ένα συγκεκριμένο στοιχείο. 

Στόχοι και Ανάγκες:

    • Καθορίστε τους στόχους σας. Για παράδειγμα, ένας αθλητής μπορεί να χρειάζεται πρωτεΐνες για την ανάπτυξη μυών, ενώ κάποιος που ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή μπορεί να χρειάζεται σίδηρο ή βιταμίνη B12.

 

 

Πότε χρειάζομαι συμπληρώματα διατροφής; 

Η ανάγκη για συμπληρώματα διατροφής, όπως είδαμε και παραπάνω, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και δεν υπάρχει μια γενικευμένη απάντηση που να ισχύει για όλους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις και παράγοντες που μπορεί να υποδείξουν την ανάγκη για συμπληρώματα διατροφής:


Έλλειψη Θρεπτικών Συστατικών:


Εάν η διατροφή σας δεν καλύπτει πλήρως τις θρεπτικές ανάγκες σας, μπορεί να χρειάζεστε συμπληρώματα διατροφής για να αποφύγετε την έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. 

Ειδικές Διατροφικές Ανάγκες:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της περιόδου θηλασμού, μπορεί να είναι αναγκαία η λήψη συμπληρωμάτων για να καλυφθούν ειδικές διατροφικές ανάγκες.

Ειδικές Καταστάσεις Υγείας:

Άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα  υγείας όπως αναιμία, ανεπαρκής απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, ή διατροφικές αλλεργίες μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα.

Διατροφικές Προτιμήσεις:

Άτομα που ακολουθούν ειδικές διατροφικές προτιμήσεις όπως χορτοφαγική ή φυτοφαγική διατροφή, μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής για να καλύψουν ενδεχόμενες ελλείψεις.

Αθλητική Δραστηριότητα:


Οι αθλητές και άνθρωποι που ακολουθούν έντονες φυσικές δραστηριότητες μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μυών, την αποκατάσταση και τη γενική απόδοση.

 

Ενδεικτικές κατηγορίες: 


  • Βιταμίνες και Μέταλλα: Συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες Α, C, D, E, K, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και άλλα.
  • Αμινοξέα: Αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Ορισμένοι χρησιμοποιούν αμινοξέα ως συμπληρώματα διατροφής για ανάγκες αθλητισμού ή για διαχείριση του βάρους.
  • Πρωτεϊνικά Συμπληρώματα: Συμπληρώματα πρωτεΐνης, συνήθως από πηγές όπως σόγια, ορό γάλακτος ή φυτικές πηγές, χρησιμοποιούνται συχνά από αθλητές και ανθρώπους που ακολουθούν πρωτεϊνική διατροφή.
  • Βότανα και Φυτικά Συμπληρώματα: Συμπληρώματα με εκχυλίσματα βοτάνων, όπως πελαργόνιο, γίνγκο, εχινάκεια, και άλλα, για διάφορους σκοπούς όπως την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η ασύστολη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής;

συμπλήρωμα διατροφής


Η ασύστολη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, δηλαδή η λήψη τους χωρίς κατάλληλη επίβλεψη ή χωρίς πραγματική ανάγκη, μπορεί να έχει διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. 


Το αυξημένο σωματικό βάρος ή η κατακράτηση υγρών είναι κάποιες από αυτές, όπως και ορισμένες δυσλειτουργίες στα όργανα. Οι νεφροί και το ήπαρ είναι αυτά που συνήθως πλήττονται από την υπερχρήση. 


Επιπλέον, μπορούν να παρατηρηθούν διαφόρων τύπων επιπλοκές, αλλεργικές αντιδράσεις και παρενέργειες. Γενικότερα, διαταράσσεται η ισορροπία των θρεπτικών ουσιών στο σώμα και ταυτόχρονα, η ασύστολη χρήση μπορεί να καλύψει συμπτώματα ή να αποτρέψει την διάγνωση προβλημάτων υγείας. 


Από την άλλη, δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που η περίσσεια ουσιών απλά αποβάλλεται από τον οργανισμό χωρίς να δημιουργήσει οποιουδήποτε τύπου επιπλοκές. 

Γιατί τα συμπληρώματα διατροφής επηρεάζουν το συκώτι;

Η επίπτωση ή επιβάρυνση του συκωτιού από τα συμπληρώματα διατροφής εξαρτάται από τα συγκεκριμένα συστατικά του κάθε συμπληρώματος διατροφής και τη χρήση τους. Γενικότερα, το ύπαρ επιτελεί μερικές από τις βασικότερες διεργασίες επεξεργασίας των θρεπτικών συστατικών που βάζουμε στο σώμα μας και για αυτό επηρεάζεται και άμεσα από την πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής. 

Ας εξετάσουμε τους βασικότερους λόγους για τους οποίους πλήττεται το συκώτι

  • Υπερβολικές Ποσότητες Βιταμινών και Μετάλλων:
Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη A, βιταμίνη D, σίδηρος και ψευδάργυρος. Η υπερβολική λήψη αυτών των ουσιών μπορεί να επηρεάσει το συκώτι, καθώς το συκώτι είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή των ουσιών αυτών σε μορφές χρήσιμες για απορρόφηση από τον οργανισμό. 

  • Υπερβολική Χρήση Συμπληρωμάτων Πρωτεϊνών:

Συμπληρώματα πρωτεΐνης, ειδικά αν χρησιμοποιούνται σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη επιβάρυνση του συκώτι, καθώς το συκώτι είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία και απομάκρυνσή τους.

  • Συμπληρώματα με Βότανα ή Άλλες Φυτικές Ουσίες:


Κάποια συμπληρώματα περιέχουν βότανα ή άλλες φυτικές ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του συκωτιού.

Disclaimer :)

Οι πληροφορίες του άρθρου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση ή την θεραπεία προβλημάτων υγείας και όσοι αναζητούν ιατρικές συμβουλές θα πρέπει πάντα να απευθύνονται σε έναν εξουσιοδοτημένο γιατρό ή φαρμακοποιό.